Pieniä ajatuksen siemeniä livevedonlyöntiin

Lupasin vedonlyönnistä. Pureudutaan tällä kertaa tapahtumanaikaiseen vedonlyöntiin jalkapallossa. Ehkä näistä ajatuksista joku voi ammentaa itseään livessä hivenen paremmaksi – tai ainakin voi haastaa omia näkemyksiään. Ihan lähtökohtaisesti voin sanoa, että livevedonlyönti on todella haastava laji, kun sitä tehdään ansaitsemismielessä. Suurin osa ammattilaisista kokeilee tätä – ja usea epäonnistuu. Monet menestyvät pre/early-heput grindaavat livessä sellaista 102 prosentin palautusta, mikä tarkoittaa taas sitä, että tuntipalkalle päästäkseen toistoja pitää tulla todella paljon. Ja kassassa pitää kapitaalia riittää. Itselläni pyöri parhaimmillaan neljä futismatsia päällekkäin, splitattuna parille ruudulle. Pian totesin, että oma aivokapasiteetti ei riitä neljään peliin, kertoimien seuraamiseen ja mallinnusohjelman seuraamiseen samanaikaisesti. Pudotin kolmeen. Untakin tuli öisin paremmin. Livevedonlyönti vaatii todella kovaa keskittymiskykyä, riskien ja kokonaisuuksien hallintaa, ja lisäksi pelin tulkinta täytyy olla laadukasta.

Henkilökohtaisesti oleellisin ahaa-elämys oli jakaa jalkapallopeli tylysti kahtia. Avausjaksolla pelasin vain ht-vetoja ja toisella jaksolla sitten lopputuloksesta. Tulokset paranivat oleellisesti. Miksi näin? Ensinnäkin, aasialaiset tasoitukset ovat tällä tavoin usein selvästi edullisempia. Ison suosikin puoliaikatasoitus on lähellä puolikasta, tarjolla on usein -0,25 tai draw no bet -vaihtoehdot, jolloin tauon tasatilanteella ei häviä koko panosta tai saa sen jopa takaisin. Reilun 20 minuutin kohdalla maalimäärävedoissa on jo usein tarjolla puolikas maali. Toisella jaksolla perustilanne säilyy samanlaisena. Pelin tulkinta yksinkertaistuu. Jos ottelu näyttää hulinalta ja maalipaikkoja syntyy molempaan päätyyn, on avausjaksolle helpompi napata overi. Maalin jälkeen pelin kuva nimittäin muuttuu todella usein, ja tauon jälkeiset taktiset muutokset sekä vaihdot voivat tehdä pelistä aivan erilaisen. Haluatko siis mieluummin spekuloida tulevalla, asioilla mistä et voi tietää? 20 minuutilla otettu over 0,5 puoliajalle on usein parempi veto kuin koko pelin over 1,75 tai isompi tasoitus 0-0 tilanteessa. Toki, kaikkea tulkintaa pitää määrittää ennen ottelua tehty analyysi. Jos pelistä on lupa odottaa runsasmaalista, niin ft-overin panttaaminen ei välttämättä olekaan enää niin edullista. Seuraavan kerran, kun katsot matseja, tarkastele ihan huviksesi, miten pelin kuva muuttuu puoliajan jälkeen. Meillä puhuttiin half time ghostista, sillä sen verran usein pelin luonne muuttui toisella jaksolla – kuin taikasauvaa heilauttamalla. Avausjakson alun perusteella pystyy harvoin ennustamaan tulevaa – ainakaan täydellisesti.

Isojen suosikkien ollessa kyseessä hyvin helppoa on hypätä avauspuolikkaalla niiden kelkkaan. Peli näyttää kovin usein dominoinnilta, joten tasoero tuntuu selvältä. Kannattaa kuitenkin miettiä, miten suosikit reagoivat johtomaalin jälkeen. Onko joukkueella tapana hypätä kaasulta heti johto-osuman jälkeen? Alkaako se ottaa vastaan ja kontraa? Onko se hyvä vastahyökkäämään? Laskeeko pelin tempo kuitenkin vasta kahden maalin johdossa? Pelin alussa kotisuosikit etenkin painava jopa aggressiivisesti ylöspäin, ja tilanne usein stabilisoituu avausvartin jälkeen. 1-0 tilanteessa on usein turmiollista tintata heti perään -1 tai isompaa tasoitusta. Päinvastoin, parempi veto saattaa hyvinkin olla altavastaajan plussatasoitus. Kuinka monta kertaa olet nähnyt, miten 2-0 johdossa oleva suosikki imee 2-1 kavennuksen laskettuaan omaa intensiteettiään? Niinpä.

Faktahan on se, että jalkapallopelin viimeisellä vartilla tehdään tilastollisesti eniten maaleja. Vedonlyönnissä tämä houkuttelee lyömään lopun overeita. Eritoten cup-luonteisissa otteluissa pelin lopun hulinat voivat synnyttää herkullisia paikkoja iskeä, kun riskitasot nousevat jopa normaalia suuremmiksi. Viimeisen vartin aikana yhdellä maalilla saadaan overi kaappiin hyvällä kertoimella. Ja saatetaan päästä iskemään sitä vielä uudestaan. Mutta tässä kohtaa sokkona ei pidä overeiden kimppuun hyökätä. Pelin tulkinta nousee tärkeään rooliin. Alkaako tappiolla oleva joukkue riskeerata ja nostamaan pelaajia reilusti normaalia ylemmäs? Jääkö esimerkiksi kolmen alakerta? Lähteekö vastaanottava osapuoli kontraamaan terävästi ja viekö se hyökkäyksensä kohti maalia, eikä kulmalipulle? Onko kontraava joukkue ylipäätään hyvä vastahyökkäämään? Syntyykö paineesta tai kontrista maalintekopaikkoja? Vaihtaako johdossa oleva ykköskärkensä penkille – miten se vaikuttaa hyökkäyspelaamiseen? Paljon asioita, vähän aikaa. Tuntuuko haastavalta? Niin on.

Livevedonlyönnin tueksi on hyvä olla olemassa jokin menetelmä, millä arvioit ottelun kehittymistä ja ennakoit tulevaa. Jonkinlainen ”fair score” olisi hyvä olla pyörimässä pelin ajan. Fair scorella tarkoitan siis ihan sitä suoraa käännöstä eli reilua lopputulosta. Suosittelen, että kehität jonkinlaisen systeemin, millä pidät pelin aikana kirjaa maalipaikoista, laukauksista ja hyökkäyksistä, sillä se helpottaa myös pelin tulkintaa. Fair score kehittyy ja kasvaa sitä mukaa, kun ottelu etenee. Reilu lopputulos voi olla vaikkapa 1,75-1,25. Tämä kertoo sinulle pelin jälkeen, että ottelu oli näkemyksesi mukaan kolmen maali matsi (oliko pre-arvio over 2,5 lähellä 58 pinnaa?). Kotijoukkue oli näkemyksesi mukaan puolen maalin verran parempi, mikä kääntyy puolestaan noin 49 pinnan kotisuosikin arvioksi. Toki, tämä oli kaikissa todennäköisyyskentissä vain yksi toteutunut tapahtuma, mutta pelin aikana fair scoren pyörittämisestä on takuulla apua. En tiedä menikö tämä nyt tässä kappaleessa turhan kryptiseksi, mutta toivottavasti ei.

Tässä oli nyt vähän alkuun erilaisia näkökantoja livestä. Erilaisia nyansseja aiheeseen liittyen on pilvin pimein, mutta jätettäköön ne tällä kertaa väliin. Ehkä sitten kirjassa lisää (PING kustantajat).

Mainokset

One comment

  1. Mamiashvili · joulukuu 11, 2015

    Jos Jorma on tehnyt kirjan niin tässähän olisi selkeä kehityksen paikka.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s